Beunkoelers

De toepassing van Blokland beunkoelers bij het ontwerpen van een efficiënt koelsysteem wordt al vele jaren gedaan voor verschillende soorten en maten van schepen en maritieme installaties. Ze worden geïnstalleerd in het primaire koelcircuit, en zo elimineren beunkoelers de noodzaak van waterpompen, filters en leidingsystemen voor buitenboord water en voorkomen ze op deze manier, veel corrosieproblemen. Door de jaren heen hebben verschillende soorten werkboten, vrachtschepen, vissersboten, veerboten en baggerschepen deze koelers gebruikt voor hoofdmotoren, generatoren en hulpsystemen. Tegenwoordig worden boxcoolers niet alleen gebruikt voor moderne, zuinige motoren, maar ook bij groene voortstuwingsoplossingen, en maken ze zelf ook deel uit van de brandstof besparende maatregelen.

References

Camilla Eslea

VB Cyclone Boluda

Reimerswaal

Drag for 360 view

180°

Beunkoeler toepassingen

Beunkoelers kunnen worden gebruikt in zoet- en brak water, zeewater en in speciale milieus. Een beunkoeler wordt als pakket geleverd, compleet met een stalen of aluminium lasframe, waardoor boren en tappen overbodig is. Beunkoelers zijn er in vele maten en vormen, met koeloppervlakken van iets meer dan 0,5 m² tot meer dan 150 m². De diepte van een beunkoeler kan worden aangepast voor toepassingen met geringe diepgang, terwijl de vorm kan worden ontworpen om de kromming van een scheepsromp te volgen.

Gecertificeerde Beunkoelers

Indien gewenst worden de beunkoelers geleverd met een test- en inspectie-certificaat van een classificatiebureau naar keuze. Blokland heeft ruime ervaring met vele classificatiebureaus, zoals: ABS, BV, DNV-GL, KR, LRS,NKK, RINA, RMRS, RRR etc.

Beunkoelers en aangroei

Beunkoelers staan in direct contact met het buitenwater. De biodiversiteit, met name in kustgebieden en estuaire omstandigheden kan verantwoordelijk zijn voor de groei van biologische vervuiling, ook op de beunkoelers. Om te voorkomen dat deze aangroei de waterstroming rond de koelers belemmert, kunnen zogenaamde aangroei-preventiesystemen worden geïnstalleerd. Een ICAF-systeem (Impressed Current Antifouling) veroorzaakt een onaantrekkelijke omgeving voor deze aangroei. Helaas genereert dit systeem koperionen. Blokland heeft, recentelijk, fors geïnvesteerd in de ontwikkeling van een geavanceerd ultrasoon systeem (GreenSonic), dat in staat is om te voorkomen dat een aanzienlijke deel van de maritieme aangroei op de koelers terechtkomt. Onder specifieke omstandigheden, vooral waar in kustgebieden de zeebodem wordt verstoord door bijvoorbeeld baggerwerkzaamheden, is deze ultrasone technologie mogelijk niet voldoende om beunkoelers voldoende vrij te houden van aangroei. Speciaal voor deze omstandigheden is het GreenSonic hybride systeem ontwikkeld, waarbij beide technologieën worden gecombineerd, met als voordeel dat de hoeveelheid opgelost koper aanzienlijk wordt teruggebracht.

Drag for 360 view

180°

Voordelen van beunkoelers

Geen open zeewatercirculatiesysteem
Geen buitenboordwater pompen, filters en leidingsysteem
Lager energieverbruik
Minder onderhouds- en corrosieproblemen
Minder afhankelijk van buitenboord watercondities en verontreinigingen

Beunkoeler installatie

Beunkoelers kunnen in lengte- of dwarsrichting in de beunen worden geïnstalleerd. Om de natuurlijke circulatie en warmteoverdracht te optimaliseren, moeten beunkoelers worden geïnstalleerd met een vrije ruimte van minimaal 150 mm tussen de buisjes en de constructie van de beunen. Beunkoelers kunnen worden verwijderd en opnieuw worden geïnstalleerd indien de topplaat van de beun zich boven de waterlijn bevindt, wanneer het schip in het water ligt.

Vraag onze brochure aan voor meer informatie

Interested in our standardized or custom boxcoolers?

Neem contact op met onze verkoopafdeling.