EN

Beunkoelers

De toepassing van Blokland beunkoelers bij het ontwerpen van een efficiënt koelsysteem wordt al vele jaren gedaan voor verschillende soorten en maten van schepen en maritieme installaties. De beunkoelers worden geïnstalleerd in het primaire koelcircuit. Door het gebruik van beunkoelers is de noodzaak voor het gebruik van waterpompen, filters en leidingsystemen voor buitenboordwater verdwenen. Zo voorkomen de beunkoelers veel corrosieproblemen. Vele werkboten, vrachtschepen, vissersboten, veerboten en baggerschepen gebruiken Blokland koelers voor het koelen van hoofdmotoren, generatoren en hulpsystemen. Tegenwoordig worden beunkoelers niet alleen gebruikt voor moderne, zuinige motoren, maar ook bij groene voortstuwingsoplossingen. Daarnaast maken ze onderdeel uit van brandstof besparende maatregelen.

Referencies

Reimerswaal

VB Cyclone Boluda

Camilla Estea

360 graden weergave

180°
Applications

Beunkoeler toepassingen

Beunkoelers kunnen worden gebruikt in zoet- en brak water, zeewater en in speciale milieus. Een beunkoeler wordt als pakket geleverd, compleet met een stalen of aluminium lasframe, waardoor boren en tappen overbodig is. Blokland beunkoelers zijn er in vele maten en vormen, met koeloppervlakken van 0,5 m² tot meer dan 150 m². De diepte van een beunkoeler kan worden aangepast voor toepassingen met geringe diepgang, terwijl de vorm kan worden ontworpen om de kromming van een scheepsromp te volgen.

Gecertificeerde Beunkoelers

Indien gewenst worden de beunkoelers geleverd met een test- en inspectie-certificaat van een classificatiebureau naar keuze. Blokland heeft ruime ervaring met vele classificatiebureaus, zoals: ABS, BV, DNV-GL, KR, LRS,NKK, RINA, RMRS, RRR etc.

Advantages
With-certificate

Beunkoelers en aangroei

Beunkoelers staan in direct contact met het buitenwater. De biodiversiteit, met name in kustgebieden en estuaire omstandigheden kan verantwoordelijk zijn voor de groei van biologische vervuiling, ook op de beunkoelers. Om te voorkomen dat deze aangroei de waterstroming rond de koelers belemmert, kunnen zogenaamde aangroei-preventiesystemen worden geïnstalleerd. Een ICAF-systeem (Impressed Current Antifouling) veroorzaakt een onaantrekkelijke omgeving voor deze aangroei. Helaas genereert dit systeem koperionen. Blokland heeft, recentelijk, fors geïnvesteerd in de ontwikkeling van een geavanceerd ultrasoon systeem , dat in staat is om te voorkomen dat een aanzienlijke deel van de maritieme aangroei op de koelers terechtkomt. Onder specifieke omstandigheden, vooral waar in kustgebieden de zeebodem wordt verstoord door bijvoorbeeld baggerwerkzaamheden, is deze ultrasone technologie mogelijk niet voldoende om beunkoelers voldoende vrij te houden van aangroei. Speciaal voor deze omstandigheden is het GreenSonic hybride systeem ontwikkeld, waarbij beide technologieën worden gecombineerd, met als voordeel dat de hoeveelheid opgelost koper aanzienlijk wordt teruggebracht.

360 graden weergave

180°

Voordelen van beunkoelers

  • Geen open zeewatercirculatiesysteem
  • Geen buitenboordwater pompen, filters en leidingsysteem
  • Lager energieverbruik
  • Minder onderhouds- en corrosieproblemen
  • Minder afhankelijk van buitenboord watercondities en verontreinigingen
advantages
installation

Beunkoeler installatie

Beunkoelers kunnen in lengte- of dwarsrichting in de beunen worden geïnstalleerd. Om de natuurlijke circulatie en warmteoverdracht te optimaliseren, moeten beunkoelers worden geïnstalleerd met een vrije ruimte van minimaal 150 mm tussen de buisjes en de constructie van de beunen. Beunkoelers kunnen worden verwijderd en opnieuw worden geïnstalleerd indien de topplaat van de beun zich boven de waterlijn bevindt, wanneer het schip in het water ligt.

Vraag onze brochure aan voor meer informatie

Advies nodig?

Neem contact op met onze verkoopafdeling.

+31 (0)184 413 789

sales@bloklandnonferro.nl